Véralkohol és Tűzvizsgáló Osztály

Véralkohol és Tűzvizsgáló Osztály

NAH akkreditáció:

NAH-1-1824/2017 számon bejegyzett, akkreditált vizsgálólaboratórium

Az osztályról:

A 2012-ben felújított, korszerű műszerekkel felszerelt Véralkohol Szakértői Laboratórium évente mintegy 20 ezer vér- és vizeletminta alkoholtartalmának meghatározását végzi. A rendőrségi vagy bírósági eljárás során szükség van az alkoholfogyasztás, illetve az alkoholos befolyásoltság mértékének megállapítására. A bűnjeleket vérvételi egységdobozba csomagolva az Állami Futárszolgálat futára vagy a Posta kézbesíti, illetve a kirendelő hatóság képviselője, a munkáltató vagy magánszemély személyesen adja át. A vérvételi egységdobozban található minták egyedi azonosítót (vonalkódot) kapnak, ez biztosítja a mérési folyamat és az ügykezelés során az anonimitást. A mintákat a vizsgálatra két technikus, egymástól függetlenül készíti elő, félautomata mintaadagolók segítségével.

A mintatartó üvegekbe bemért minták etil-alkohol koncentrációját két HS-GC készülék-rendszeren (gőztér-mintavevő egységgel kapcsolt gázkromatográf, head space gas chromatograph) határozzuk meg. A vizsgálati eredményt - a két független mintaelőkészítésből nyert minta, két független készüléken, készülékenként 2-2 különböző kolonnán kapott - összesen 4 eredmény átlaga adja.

A kapott analitikai eredmények alapján a vizsgálatra küldött vérminta etil-alkohol koncentrációjára vonatkozóan vegyészszakértő készít szakvéleményt. A cselekménykori véralkohol-koncentrációra vonatkozó szakvéleményt az NSZKK igazságügyi orvos szakértői készítik el.

2014. novembere óta lehetőség nyílt a beérkezett vér és vizeletminták véralkohol koncentrációjának meghatározása mellett, ezen minták kábítószer és új pszichoaktív anyag tartalmának meghatározására HPLC-MS/MS módszerrel. Ehhez kapcsolódó szakvélemény kiadásra az NSZKK Toxikológiai Szakértői Intézete illetve az egyetemi intézetek illetékesek- viszont a levizsgált minták toxikológiai eredményeiről pozitív eredmény esetén tájékoztató levelet küldünk az adott kirendelő hatóságnak.

A laboratórium 1991 óta sikeresen vesz részt nemzetközi körméréseken.

A Gázkromatográfiás Laboratórium több mint 40 éve foglalkozik égésmaradványok vizsgálatával. 2009 óta vesz részt nemzetközi körvizsgálatokban, illetve 2009 óta tagja az ENFSI FEIWG tagozatának.

A laboratóriumba érkezett égésmaradványok vizsgálatának célja annak megállapítása, hogy az égett maradványok tartalmaznak-e az égés intenzitását fokozó, égésgyorsítóból származó maradványokat. A több évtizedes tapasztalat alapján az égésmaradványok vizsgálatakor többféle mintaelőkészítési módszert alkalmazunk, a vizsgálati minta jellegétől és a kirendelő hatóságok által feltett kérdésektől függően. Gyújtogatás gyanúja esetén lehetőség van a gyanúsított ruházatát is megvizsgálni, melynek eredményeképpen megállapítható, hogy a ruházatból kimutathatók-e az égés intenzitását fokozó, égésgyorsító jelenlétére utaló komponensek.

Lehetőség nyílik a beérkezett tűzveszélyes folyadékok és egyéb ásványolaj származékok vizsgálatára, azok minőségi azonosítására és szükség szerint tűzveszélyességi osztályba sorolására is (pl. hígítók, benzin, gázolaj, transzformátor olaj, kenőolajok, stb.). Az egyes ásványolaj termékek összehasonlító vizsgálata alkalmával a szénhidrogén-komponensek relatív koncentrációjának értékelése alapján valószínűsíthető a vizsgált termékek közös eredete vagy ennek kizárása.

Rendelkezésre álló eszközök segítségével azonosíthatóak továbbá a laboratóriumba érkezett gázspray-k hatóanyagai, lehetőség van azok minőségi azonosítására, töltőtömegének mérésére, továbbá a festék eltávolító szerek (kromofágok) és azok maradványának vizsgálatára, minőségi azonosítására is.

A Gázkromatográfiás Laboratórium jelenleg 4 db lángionizációs detektorral ellátott gázkromatográffal és 1 db tömegspetrométerrel kapcsolt gázkromatográffal rendelkezik,  2014. év végén beszerzésre került továbbá 1 db automatikus termikus deszorber, amelyet egy tömegspetrométerrel kapcsolt gázkromatográffal kiegészítve alkalmaznak.

Az osztály vezetője:

Kovács Edina
Véralkohol és Tűzvizsgáló Osztály
osztályvezető, igazságügyi vegyészszakértő

Az osztály kompetenciái:

  • 5B/30. vegyészet (kivéve toxikológia)
  • 12/6. forenzikus vegyészet

Letölthető anyagok: -

Az osztály elérhetősége:

Nemzeti Szakértői és Kutató Központ
Véralkohol és Tűzvizsgáló Osztály

Cím: 1087 Budapest, Mosonyi u. 9.
Levelezési cím: 1903 Budapest, Pf. 314/4.
BM telefonszám: 18-104
Városi telefonszám: (06 1) 477-2153
BM faxszám: 18-105
Városi faxszám: (06 1) 333-1518
E-mail:
Állami Futárszolgálat címzés: NSZKK